Gastrite İyi Gelen Yiyecekler | Gastrite Ne İyi Gelir? | Güzellik Çarşısı

Gastrite İyi Gelen Yiyecekler | Gastrite Ne İyi Gelir?

Mide gastriti olanlar ne yememeli?, Gastrit olan biri ne yemeli?, Gastriti nasıl yenerim?, Muz gastrite iyi gelir mi? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > blog > Gastrite İyi Gelen Yiyecekler | Gastrite Ne İyi Gelir?
18 Mart 2021
786 okunma
Gastrite İyi Gelen Yiyecekler | Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrite iyi gelecek yiyecekler / gastrite ne iyi gelir öğrenenler hazımsızlık ve karın ağrısı gibi şikayetlere kolaylıkla son verebilir. Nitekim son derece etkili olan yiyecekler sayesinde mide rahatsızlıkları giderilebilir. Bunun için:

  • Yağsız olarak hazırlanan tavuk etinin sağlığa dost olduğunu unutmamak gerekir.
  • Az yağlı proteinlerden olan balığı da istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Zeytinyağında hazırlanan yiyecekler her daim önceliğiniz olmalıdır. Özellikle de soya ürünleri bunlar arasında gösterilir. Aynı şekilde zeytinyağlı olacak şekilde hazırlanan baklagiller de midenize iyi gelir ve gastrit şikayetlerinin önüne geçer.

Gastritte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Acı baharat içerek yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bunun gibi aşırı baharat içeren her türlü yemekten de uzaklaşmanız faydalı olacaktır. Gastrite iyi gelecek yiyecekler / gastrite ne iyi gelir merak edenlere:

  • Yeşil yapraklı sebzelere ağırlık vermek midenin rahatlamasını sağlar.
  • A ile C vitamini açısından zengin yiyecekleri tüketmeye özen göstermek gerekir.

Ispanak, lahana ve de kuşkonmaz gibi yeşil bitkiler örnek gösterilebilir. Aynı şekilde hem kereviz hem de kabak tüketilebilir. Her biri son derece faydalı olan bu sebzelerin tüketimi neticesinde gastrit sorunu yaşamazsınız. Yani karın ağrısı ya da şişkinlik gibi sorunlara meydan verilmez.

Mide iç yüzeyini sarmalayan ve mukoza adıyla bilinen zarın iltihaplanması durumuna Gastrit denir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi şart. Hindistan ceviz yağı, balık, hindi göğsü, havuç, zencefil, fasulye, yüksek lifli gıdalar, ev yapımı yoğurt, tarhana gastrite iyi gelen yiyecekler arasında yer alır. Gastrit olan kişilerin kızartma, alkol, kahve, çikolata gibi asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekiyor. Gastrit’e ne iyi gelir? Merak ettiğiniz tüm detaylar içerikte!

Yüksek Lifli Gıdalar

Sindirim enzimlerince parçalanmayan kısımlara lif denir. Lifli besinler bağırsaklarda sindirilmez. Ancak diğer besinlerin sindirilmesinde ve emilmesinde yardımcıdır. Gastrit olan kişilerin yüksek lifli gıdalar ile beslenmesi gerekiyor.

  • Şalgam, pancar, lahana, salatalık, patates, domates, kuru meyveler yüksek lif içerek gıdalar arasında yer alır.
  • Yüksek lifli gıdalar düzenli olarak tüketilmeli. Sabah kahvaltısında domates, salatalık tüketmenizde yarar var.
  • Öğle ya da akşam menüsünde ise patatesi kaynatarak tüketmeniz mide ağrınızı yatıştırmada yardımcı olacak.
  • Düzenli olarak yüksek lifli gıdalar tüketenlerin tüketmeyenlere oranla gastrit gibi mide sorunlarına yakalanma riski son derece düşüktür.

Herhangi bir ilaç tedavisi olmadan yemek alışkanlıklarınızı değiştirerek gastrit sorununu çözmeniz mümkündür. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa ilaç tedavisine başvurabilirsiniz. Mide zarına zarar veren her yiyecek ve içecekten uzak durmanızda yarar var. Alkol ya da sigara mide zarına zarar veren etkenlerdir. Mide ağrınız olduğunda besinlerinizi değiştirin. Patatesi kızartarak değil haşlayarak tüketin. Yeşil yapraklı sebzelerden salata oluşturun.

Balık

Hem yetişkinlerin hem de çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken gıdalar arasındadır. Zengin vitamin içeriğine sahip olan balık gastrit için önerilen besinlerden.

  • Hücrelerin yapı taşı olan amino asitlerin baştan yaratılmasında etkilidir.
  • Proteinleri sindirme esnasında amino asitlerin parçalanarak hücrelerin yenilenmesini destekler.
  • Haftada en az 2-3 gün balık tüketmenizde yarar var.
  • Özellikle kış aylarında taze balık tüketimine önem vermelisiniz.
  • Balık gastrite iyi gelen yiyecekler arasında yer alır ve buğulama olarak tüketilmesi uzmanlarca önerilir.

Mevsimi geldiğinde tüketilen balık içerdiği yağ asitleri ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini de destekler. Gribe ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. Omega 3 deposu olan balık gastrit tedavisinde sıklıkla tercih edilir.

Zencefil

Bulantı, gastrit, mide yanmaları gibi birçok rahatsızlık için zencefil kullanılır. İştah açıcı özelliğe de sahiptir. Dünyada geleneksel tedavide tercih edilen besinler arasında yer alır.

  • Sabah, öğle ya da akşam aç karnına tüketilmeli.
  • %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliğinin giderilmesine yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  • Bağırsaklarda yer alan düz kasarı rahatlatır ve yiyeceklerin bağırsak boyunca ilerlemesini destekler. Bunun yanı sıra kabızlığı da önlüyor.
  • Vücut ısısını arttırır ve vücutta yer alan toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Keskin bir kokuya sahip olduğundan dolayı aşırı kullanımı mide ekşimesine neden olur.
  • Günlük olarak 1,2 gr olarak tüketilmesi gerekiyor.

Belirtilen miktarda zencefili kavanoza rendeleyin. Ardından üzerine bal ve bir miktar limon suyu ekleyerek bekletin. Daha sonra 1-2 bardak olmak üzere ılık suya karışımı ekleyerek tüketmeniz gastrit için faydalı olacaktır.


Meyan Kökü

Meyan kökü içerisinde bulundurduğu vitamin ve minareler sayesinde mideye verilen tahribatı azatlamaya yardımcı olur.

  • Günde üç defa birer kapsül olmak üzere yemeklerden bir saat önce tüketilmesi gerekiyor.
  • Ara vermeksizin uzun süreli kullanımı zararlıdır. Bu besin maddesini aldıktan sonra iki hafta ara vermeniz şart. Daha sonra tekrar belirtilen şekilde kullanabilirsiniz.
  • Solunum yolu hastalıkları, kanser, boğaz enfeksiyonları gibi birçok derde şifa niyetine kullanılır.
  • Mide – bağırsak sistemi için en çok tercih edilen gıdalar arasındadır.

Gastrit nasıl geçer; gastrite iyi gelen yiyecek ve içecekler tüketilerek gastrit problemini çözmeniz mümkün olacak. Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekiyor. İlk adım olarak mide zarına zarar veren her besin maddesinden uzak durmalısınız. Bunun yanı sıra streste gastriti tetikleyen etkenler arasındadır. Meditasyon, progresif ve kas gevşetme gibi yöntemleri uygulamanız yararlı olacak. Gastrit rahatsızlığınız geçmediği taktirde ilaç tedavisine başvurabilirsiniz.

Yoğurt

Mide zarı iltihabı olarak bilinen Gastrit aşırı asit tüketimi ve sağlıksız beslenme ile ortaya çıkar. Keskin mide ağrıları ile kendini gösterir. Yoğurt gastrit ağrılarını hafifletmede büyük rol oynar.

  • Yoğur içerisinde yer alan probiyotikler, mide rahatsızlığına yol açan bakterilerden mide zarının korunmasında son derece etkilidir.
  • Günde 2-3 kase yoğurt yemeniz gastritin neden olduğu ağrıların hafifletilmesinde etkilidir.
  • Bir kase yoğurt içerisine bal ve muzu ekleyin. Ardından karıştırın. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu karışım rahatsızlığın tedavisinde büyük rol oynuyor.

Gastrit için bitkisel çözüm; bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin gastrit için diyet uygulamasında yarar var. Diyet içerisinde mutlaka yoğurt, zeytinyağı ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler yer almalı. Saydığımız tüm besinler yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Probiyotikler sindirim sistemi adına son derece faydalı. Kahvaltıda bir kase yoğurt içerisine bir iki tatlı kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Papatya

Papatya ani mide ağrılarını hafifletici etkiye sahiptir. Özellikle bağırsak duvarlarını yatıştırır ve gaz sorununu ortadan kaldırır. Bunun dışında mide iltihabı ve mide ülseri içinde tercih edilir.

  • Gastrit tedavisi için 1 fincan kadar suya 1 ya da 2 kaşık kurutulmuş papatya eklemelisiniz.
  • 5-10 dakika kadar yapılan karışımı kaynatın Ardından soğumaya bırakın.
  • Soğutulan içeceği 1 hafta boyunca tüketin. Daha sonra 2 hafta kadar verin ve tekrar bu şekilde hazırlayarak kullanın.

Gastrite iyi gelen yiyecekler arasında bulunan papatya aynı zamanda diyabet hastaları içinde yarar sağlıyor. Uyku sorunu çeken ya da aşırı stres yaşayan kişiler tarafından da sıklıkla tüketilir. Papatyanın yatıştırıcı etkisi mide ağrılarınızı hafifletmede etkili olacak. Sindirim sistemi için oldukça yararlıdır.

Gastrit’e iyi gelen şeyler nelerdir; elma, kafeinsiz içecekler, asitleri düşük olan sebzeler, havuç, probiyotik oranı yüksek besinler gastrite iyi geliyor. Stres gastrit rahatsızlığının düşmanıdır. Bu sebeple de stres seviyesini azaltmak adına meditasyon, masaj, yoga ve nefes egzersizlerine yönelmenizde de yarar var.

Gastrit akut ve kronik gastrit olmak üzere ikiye ayrılır. Birden bire ortaya çıkan mide ağrısı akut gastrit olarak tanımlanır. Bunun yanı sıra uzun sürede gelişen rahatsızlık ise kronik gastrittir. Akut gastritte sırtta şiddetli ağrı, midede şiddetli ağrı, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler gözlemlenir. Kronik gastritte ise herhangi bir belirti olmaz. Sadece üst karında hazımsızlık, şişkinlik görülür.

Helicobacter pylori adını alan bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar en sık gözlemlenen gastrit nedenidir. Bu nedenler; zihinsel stres, besin zehirlenmeleri, aşırı alkol ve sigara tüketimi, mantar enfeksiyonları, virüsler, çeşitli bakterilerdir. Diyet gastrit tedavisinin en önemli parçalarından biridir. Diyet yapılırken Helicobacter pylori bakterilerini yok eden yiyecekler tüketilir. Ayrıca gastrite iyi gelmeyen ve mideye zarar veren yiyeceklerden uzak durulur. Dondurulmuş gıdalar, aşırı baharatlı yiyecekler, yüksek yağ içeren içecekler ve yiyecekler, çikolata gastriti tetikler. Dolayısıyla bu tür gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Günlük olarak yüksek miktarda çay tüketenler içerisine mutlaka bir adet limon atmalı. Limon mide asitlerine karşı son derece etkilidir.

İlginizi Çekebilir;

https://guzellikcarsisi.com/balik-burcu-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/mide-agrisina-iyi-gelen-yiyecekler/
https://guzellikcarsisi.com/mide-kucultme-yollari/
https://guzellikcarsisi.com/mide-kucultme-yollari/