Kalbe İyi Gelen Yiyecekler | Kalp Dostu 6 Besin Listesi | Güzellik Çarşısı

Kalbe İyi Gelen Yiyecekler | Kalp Dostu 6 Besin Listesi

Kalbi ne kuvvetlendirir?, Kalbi yoran yiyecekler nelerdir?, Kalbe en çok ne zarar verir?, Kalbi güçlendirmek için ne yemeli? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > blog > Kalbe İyi Gelen Yiyecekler | Kalp Dostu 6 Besin Listesi
29 Kasım 2020
943 okunma
Kalbe İyi Gelen Yiyecekler | Kalp Dostu 6 Besin Listesi

Kalbe iyi gelen yiyecekler tüketmek kalp ritminin sağlıklı olması, kalp hastalıklarına karşı korunmanızı sağlar. Kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında önemli etkenlerden biri düzensiz beslenmektir. Aynı zamanda kahve, sigara ve alkol kullanımının fazla olması da kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olur.

Kalbe İyi Gelen Yiyecekler Neler?

Kalbe iyi gelen yiyecekler arasında öncelikle balıktan bahsedebiliriz. Haftada 1 kez balık tüketmek kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi ilerde kalp rahatsızlığı yaşamanızın da önüne geçecektir. Aynı zamanda balığın bilinen birçok faydası vardır.

Ceviz, avokado, keten tohumu, yulaf ezmesi kalbe iyi geldiği bilinen yiyecekler arasında yer alır. Kalbinizde ritim bozukluğu varsa her gün ceviz tüketerek ritim bozukluğunun önüne geçebilirsiniz. Kalp sıkışması sorunu olan kişilerin tam tahıllı gıdaları ve kırmızı meyveleri sıklıkla tüketmesi tavsiye edilir.

Kalpte sıkışma sorunu olan kişiler, yeşil çay, papatya çayı gibi doğal içecekleri tüketmelidir. Papatya çayı, sinirlerin yatışmasını sağladığı gibi kalp ritmini düzenler. Yeşil çay, kalp ve damar tıkanıklarına iyi geldiği bilinen doğal ürünlerden biridir.

Kalp, göğü arasında ve kaburgaların sol kısmına yakın bir yerde bulunur. Birçok kastan oluşan organdır. Temel işlevi kan pompalamak olan kalp yaşamsal devamlılık için oldukça önemli. Bu sebeple kalp ve damar sağlığını korumaya özen gösterilmeli. Üzümsü meyveler, keten tohumu, kuru baklagiller, domates, kahve kalbe iyi gelen yiyecekler arasında yer alıyor.  Bunun yanı sıra sarımsak, fındık, badem ve cevizde kalp dostu besinler arasındadır. Kalbe ne iyi gelir? Merak ettiğiniz her şey içerikte.

Sarımsak

Birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Sarımsak içerisinde yer alan mineraller sayesinde damar tıkanıklığını önler.  Damar sertliği ve kalp krizi çağın hastalıkları arasında yer alır. Özellikle koroner kalp hastalığından korunmak sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmaktan geçer.

  • Kan basıncının düşmesini destekler. Pıhtılaşma önleyici ilaç kullananların doktor tavsiyesine başvurması şart.
  • Kalp sağlığını korumak isteyenler çiğ şekilde herhangi bir pişirme işlemi uygulamadan günde 2-3 diş sarımsak tüketmeli.
  • Düzenli ve sık olarak sarımsak tüketimi damar sertliğine bağlı olarak oluşan kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Sarımsak hücre yenilenmesini de destekler. Kalbi güçlendirici etkisi yüksektir.
  • Damarların gelişmesini sağlar. Damar içi pıhtılaşmaları ise engeller.

Sarımsak yüksek kan basıncının düşürülmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra iyi huylu kolesterolü yükseltirken kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Aynı zamanda şeker hastalığının tedavisini kolaylaştırıyor. Kalbi besleyen koroner damarlar var. Bu damarların geliştirilmesinde ve korunmasında da sarımsağın rolü büyüktür.

Fındık- Ceviz – Badem

Fındık, ceviz, badem kalbe iyi gelen yiyecekler arasında yer alır. Kalp sağlığı için bu besinleri düzenli olarak tüketmeniz gerekiyor. Sağlık açısında da faydaları oldukça fazladır. Uzun süre tokluk hissi sağlayan besinler arasında yer alır. Dengeli bir şekilde tüketildiğinde damar tıkanıklığı gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde etkilidir.

  • Yağlı tohumlar protein kaynağı olarak görülür. Bu besin öğeleri bakır, çinko, E vitamini barındırıyor.
  • Ayrıca besinlerin içerisinde folik asitte var. Folik asit sayesinde kanda bulunan komsistein düzeyi azalır. Dolayısıyla bu sayede kalp sağlığı korunur.
  • Kalp için her gün 2-3 adet ceviz ve 8-10 adet çiğ badem tüketmelisiniz.
  • Omega 3 yağ asitleri içeren Ceviz damar tıkanıklığı rahatsızlığı olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Fındık – badem gibi yağlı tohumların düzenli tüketilmesi gerekiyor. Her besin gibi aşırı tüketimi zararlıdır. 3-4 adet ceviz, 10 adet badem ile tüketiminizi sınırlayın. Sağlıklı yağ tüketenler diğer kişilere nazaran daha uzun süre yaşarlar.

Zeytinyağı

Zeytinyağı kalp krizleri olmak üzere kalbe bağlı olarak gelişen ölümleri azaltır. İçerisinde yüksek miktarda bulunan antioksidanlar kötü kolesterolün oksidasyonunu önler. Bunun yanı sıra antiaterojenik etkiye sahiptir.

  • Uzmanlar uzun yaşam ve kalp sağlığının sırrı günde iki kaşık zeytinyağı tüketimi olarak gösteriyor.
  • Akdeniz diyetinin de önemli bir parçası olan zeytinyağı içerisinde tekli doymamış yağ asitleri var.
  • Hem kolesterol hem de kan şekeri düzeylerini azaltmakta son derece etkili bir besindir.
  • Sabahları kahvaltı sofrasında kase içine bir-iki kaşık zeytinyağı koyun ve biraz limon ekleyerek tüketin.

Çok fazla tüketmemenizde yarar var. Aşırı kullanımı olumsuz etkiler yaratır. Bu nedenle günde bir kez bir kaşık tüketmeniz herhangi bir sağlık problemini tetiklemez. Kalp nasıl geçer; kalp rahatsızlığı olan kişiler standart alışkanlıklarından vazgeçerek daha sağlıklı beslenme ve yaşama alışkanlığı kazanmalı. Ayrıca uzman bir doktora giderek hastalığın tanı ve tedavisi için destek almanız son derece önemlidir. Kalbe iyi gelen yiyecekler tüketerek kalp rahatsızlığının olumsuz etkilerinden kurtulmanız söz konusu. Aynı zamanda bahsi geçen yiyecekler kalp hastalığına yakalanma riskinizi de azaltacak.

Balık

Kalp sağlığına dikkat edenlerin balık tüketimine önem vermesi gerekir.  Balık sadece protein kaynağı değildir. Aynı zamanda zengin omega 3 yağ asitlerine sahip olduğundan dolayı kalp – damar sistemi için son derece yararlıdır. Kanda bulunan yağ düzeyini düşürmekte etkili olup aynı zamanda damar içinde pıhtı oluşmasını da engeller.

  • Kalp ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığın tedavisinde tercih edilir.
  • Doğal antikoagülan yani pıhtı önleyici özelliği sayesinde kanda bulunan hücrelerin birbirlerine yapılmasını azaltır. Damar içinde pıhtı oluşmasını engellemiş olur.
  • Kanın sulanmasını sağlar.
  • Yapılan araştırmalarda Eskimo’larda kalp hastalıklarının görülmesi son derece az. Çünkü bu kişiler tarafından sıklıkla soğuk deniz balığı tüketiliyor.
  • Kalp için soğuk denizlerde yaşayan somon balığı tüketilmeli.
  • Haftada 2 kez 1 porsiyon olacak şekilde 100 gram somon balığı tüketmelisiniz.
  • Izgara olarak ya da fırında buğulama şeklinde kullanılması gerekiyor. Kızartılan balığın besin değeri ve verimliliği azalır.

Karidesle beslendikleri için renkleri turuncu olan bu balıklar kalp sağlığının korunmasında son derece etkilidir. Yağlı bir balık olan uskumru ise hafta iki kez 100 gram tüketilmeli. Bu kalık türünü taze olarak ya da konserve şeklinde de yiyebilirsiniz. Hem somonun hem de uskumrunun omega 3 değerleri oldukça yüksektir. Aynı zamanda bu değer her iki balıkta da eşittir. Levrek ve alabalık ise günde 2 kez 200 gram kadar tüketilebilir. Ancak hamsi, istavrit gibi balıklarda omega 3 değeri yok. Ayrıca kızartılması da verimi daha çok azaltır.

Domates

Kalbin dostu olarak bilinen domates özellikle mevsiminde tüketilmeli. Yaz aylarında sabah kahvaltılarında ya da salata içerisinde rahatlıkla yiyebilirsiniz. Yüksek miktarda aktioksidan özelliğe sahiptir.

  • Kalbin büyümesine karşı önleyici etkisi var.
  • Ayrıca kalbin dıştan yağlanmasına karşı koruyucu özelliklere sahip olan domates yağlanma sorunlarını da yok edici etkiye sahiptir.
  • Doğal tohumdan yetiştirilmiş olmasına dikkat edin.
  • Kısır tohumdan üretilen domates belirtilen yararları gözetmez.
  • Tıpta henüz kalp büyümesine etki eden keskin bir ilaç geliştirilmedi. Özellikle de spor yapanları ve yüksek tansiyon hastalarının taze sıkılmış domates suyu içmeleri gerekiyor.
  • Sabah kahvaltısında bir bardak domates suyu içilmesi kalbi besler.

Kalp için bitkisel çözüm; kalp rahatsızlığı olan kişiler ya da kalp rahatsızlığına karşı korunmak isteyenler gerçek, katkısız domates tohumlarından üretilen domatesi tercih etmeli. Bir ay boyunca her gün akşam uyumadan önce ya da sabah kahvaltısında taze domates suyu sıkarak için. Bu kürü bir ay bittikten sonra haftada 2 ya da 3 kez uygulamanız gerekiyor. Domates suyu kürü sayesinde kalp dıştan yağlamalara karşı korunur.

Tropik Meyveler

Avokado, ananas, mandalina gibi tropik meyveler pıhtılaşmayı önleyici etkiye sahiptir.  Kalp hastalıklarından korunmada ise oldukça önemlidir.

  • Tropik meyveler kan pıhtılaşmasını engeller. Dolayısıyla damar tıkanmaları ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Kan hücrelerini yenileyici özeliğe sahiptir. Lif açısından zengindir.
  • Posalı olarak tüketmeniz önerilir. Günde bir kez akşam ya da sabah tropik meyveleri taze olarak sıkarak tüketin.

Ispanak, nohut ve mercimek dışında düzenli olarak spor yapmakta kalbe iyi gelen şeyler arasında yer alıyor. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durması şarttır. Bunun yanı sıra balık ve domates gibi kalbe iyi gelen gıdaları düzenli olarak tüketmeye de özen göstermelisiniz. Kalp sağlığı son derece önemlidir. Bu nedenle uzman doktordan randevu almayı ihmal etmemeniz şart.

İlginizi Çekebilir;

https://guzellikcarsisi.com/kalp-dostu-yiyecekler/
https://guzellikcarsisi.com/ceviz-yagi-ile-sac-bakimi/
https://guzellikcarsisi.com/ruyada-ceviz-gormek/
https://guzellikcarsisi.com/balik-burcu-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/kondisyon-bisikleti-faydalari/