Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler | Kansızlığa İyi Gelen Mucize Besinler | Güzellik Çarşısı

Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler | Kansızlığa İyi Gelen Mucize Besinler

Kanı en hızlı ne yükseltir?, Kan değerini yükseltmek için ne yemeli?, Kansızlıkta ne yenmez?, Kansızlığa hangi kuruyemiş? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > blog > Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler | Kansızlığa İyi Gelen Mucize Besinler
10 Ekim 2021
383 okunma
Kansızlığa İyi Gelen Yiyecekler | Kansızlığa İyi Gelen Mucize Besinler

Kansızlık diğer bir adı ile anemi en çok görülen hastalıklar arasında yer alır. Kişiler kendilerini yorgun, dirençsiz ve zayıf hisseder. Uzun süreli ya da geçici olarak görülebilir.  Et, kuru yemişler, kuru baklagiller, taze meyveler kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin beslenme şekillerine dikkat etmesi ve zararlı yiyeceklerden uzak durması gerekir. Kansızlığa ne iyi gelir? Kansızlığı gideren yiyecekler var mıdır? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevabı içerikte.

Beyaz Et

Kan yapıcı özelliğe sahip olan beyaz et kansızlığa iyi geliyor. Etin pişirilme ve hazırlama yöntemlerinin sağlıklı olması şart. Beyaz etin kızartılarak yenilmesi önerilmez. Buğulama ya da ızgara şeklinde tüketmenizde yarar var.

  • Tavuk, hindi, kaz, balık gibi beyaz et yiyerek kansızlığa karşı savaş açmanız mümkün olacak.
  • Kansızlık rahatsızlığı olan kişiler belirtilen gıdaları kızartarak tüketmemeli.
  • Haftada mutlaka 1-2 kez beyaz et tüketimine önem vermelisiniz.
  • İleri derecede anemi rahatsızlığı olanlarda beyaz eti buğulayarak ya da ızgarada pişirerek tüketmeli.

Kansızlık nasıl geçer; kansızlık sorununun geçmesini istiyorsanız kansızlığa iyi gelen besinleri bol miktarda ve düzenli olarak tüketmeniz gerekiyor. Balık gibi hayvansal besinleri tüketenler kansızlık sorununu çözüme kavuşturur. Bunun yanı sıra bol miktarda C vitamini içerek gıdaları da tüketmenizde yarar var. İleri derecede kansızlık rahatsızlığı olanların uzman doktorlar ile görüşmesi şart. Verilen reçetedeki ilaçlara dikkat etmeniz, dengeli beslenmeniz bu hastalığın ilerlemesini engeller.

Baharatlar

Kekik, karabiber, kimyon gibi daha birçok baharatlar kansızlık için birebir. Demir eksikliği kansızlık vücutta oluşan demir kıtlığı sonucu meydana gelir. Hemoglobinin yapılabilmesi için demire ihtiyaç duyulur. Yeterli demir olmadan kırmızı kan hücreleri hemoglabin üretemez. Ancak bahsi geçen baharatlar ve kuru meyveler gibi demir yapıcı besinlerin tüketilmesi kansızlığa savaş açar.

  • Bilindiği üzere tavuk, kırmızı et gibi besinler kansızlık için önerilir. Bu besinleri hazırlarken kekik, karabiber ve kimyon kullanımına özen gösterin.
  • Baharatları evinizde yapacağınız özel çorbalar içinde de rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
  • Çekilmiş tohum halindeki baharatlar kansızlık için uzman doktorlar tarafından önerilir.

Kansızlık için bitkisel çözüm; kansızlık için ıspanak ve kereviz kürüne yeterli miktarda karabiber, kekik ve kimyon ekleyin. Böylelikle hem daha lezzetli bir yemek olacak hem de sağlıklı. 250 gram kadar taze ıspanak, 200 gram kereviz ve yeşil sağları, bir tatlı kaşı kadar bahsi geçen baharatlar gerekli olan malzemeler arasındadır.

Kür için 1 litre suyu kaynatmanız gerekiyor. Daha sonra kaynattığınız 1 litre su içerisine ince dilimlenerek hazırlanan kerevizleri ekleyin. Kerevizleri ekledikten sonra ise tencerenin kapağını kapatarak kaynatmaya bırakın. Ardından ıspanağı da ekleyerek beraber kaynatmaya devam edin.  Kaynadıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirilen karışımı süzün. Süzdükten sonra baharatları ekleyin. 2 boyunca bu kürü tüketebilirsiniz. 2 gün sonunda tüm yararı kaybolur. Sabah aç karnına ve kahvaltıdan bir saat sonra yemelisiniz.

Deniz Ürünleri

Sardalye, ton balığı, hamsi, balık yumurtası, istiridye gibi deniz ürünleri kansızlık tedavisinde ve kansızlığa karşı korunmak için tercih edilen besinler arasında yer alır. Deniz ürünleri sağlık için son derece yararlıdır. İçerisinde bol miktarda bulunan çinko, demir anemiye karşı koruma sağlar. Ayrıca cildi kötü yağlardan arındırır.

  • Kabuklu deniz ürünleri arasında yer alan karides B12 vitamini bakımından zengindir. Kansızlık dışında ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek beyin hasarlarına karşı da oldukça etkili.
  • Midye deniz ürünleri arasında bulunur ve denir, E vitamini deposudur. Kan hücrelerinin yenilenmesini destekler.
  • Demir bakımından zengin bir diğer deniz ürünü ise hamsidir.
  • Kansızlık için bu deniz ürünlerini kızartarak değil ızgarada pişirmelisiniz. Buğulama olarak fırında da pişirmeniz verimini arttıracaktır.

Kansızlık en çok kadınların yaşadığı sorunlar arasında. Özellikle kalp sorunları, büyümede gerilik, hamilelikte yaşanılan birtakım hastalıkları da tetikler. Bu nedenle beslenme şeklinize dikkat etmeniz hayati önem taşır. Kansızlık çeken kişilere vitamin desteği verilir.


Kuru Baklagiller

Kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında kuru baklagiller bulunur. Nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, bakla, kırmızı mercimek gibi gıdalar kansızlığa karşı koruyucudur. Kuru baklagillerin kolesterol içeriği yoktur. Günlük potasyum ve lif ihtiyaçlarınızı büyük oranda karşılar.

  • C vitamini bakımından yüksek olan kuru baklagiller vücuttaki demir oranını yüksektir.
  • Özellikle bu bakliyatlarla yaptığınız yemeklere birkaç damla limon sıkarak kansızlık sorununa karşı savaş açabilirsiniz.
  • İçerisinde bol miktarda demir yapıcı madde bulunan baklagilleri haftada 2-3 kez güvenle tüketebilirsiniz.

Kansızlık sonucunda ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlik hali, kulakların uğuldaması ve baş ağrısı gibi birçok sorun görülür. Saçların dökülmesi ve konsantrasyon bozukluğu da görülen belirtiler arasında yer alır. Bu belirtilere sahip olan kişiler hemen uzman doktorlar görüşmeli. Zararlı beslenme alışkanlıklarından kurtulmanız ve dengeli beslenmeniz son derece önemlidir. Baklagiller yüksek miktarda b12 vitaminine sahiptir. B12 vitamini kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar.

Taze Meyveler

Kansızlığın önüne geçebilmenin yolu taze meyveler ile mümkün. Elma, portakal, üzüm, kayısı gibi daha birçok meyve kansızlığa karşı etkilidir. Kansızlık rahatsızlığı çeken kişilerin belirtilen meyveleri düzenli olarak tüketmesi gerekiyor.

  • Demiz açısından zengin olan meyveleri mevsiminde tüketmeye önem vermelisiniz.
  • Portakal, kavun, çilek ya da muz gibi meyvelerin taze olmasına dikkat edin.  Hormonlu gıdalardan uzak durun.
  • Akşamları ya da öğle yemeğinden sonra ara öğün olarak kansızlık için meyve yiyebilirsiniz.
  • Aç karnına tüketmemenizde yarar var. Aksi taktirde mide rahatsızlığına yol açabilir.
  • Meyveler yemeklerden bir- iki saat sonra tüketilmeli.

Kansızlığa iyi gelen yiyecekler sayesinde vücudun ihtiyacı olan demir oranı arttırılır.  Aynı zamanda ileride oluşabilecek anemi, kan hastalığı gibi rahatsızlıkların önüne geçilir.

Yağlı Tohumlar

İyi protein kaynağı olan yağlı tohumlar aynı zamanda demir, E vitamini, bakır ve potasyum gibi vitaminler, mineraller bakımından zengindir. Dolayısıyla kansızlık için şifa kaynağıdır.

  • Ceviz, kaju, badem, Antep fıstığı, tahin- susam yağlı tohumlar arasında yer alır.
  • Antioksidan etkisi en yüksek olan Antep fıstığı günde bir avuç kadar tüketilmeli.
  • Badem hem protein içermesi hem de kan yapması nedeni ile kansızlık için tüketilen yağlı tohumdur. Sindirim sistemini de koruması nedeniyle tercih edilir.
  • Özellikle kadınların adet döneminde tahin ve susam tüketmesi gerekiyor.
  • Yetişkin bireylerin günde ortalama olarak 1 avuç kadar çiğ yağlı tohum tüketmesi kansızlığa karışı koruma sağlar.
  • Pekmezin tahin ile tüketilmesi de vücuttaki demir oranını arttırır kansızlık sorununu yok eder.

İçerisinde yüksek oranda b9 barındıran gıdalar kansızlığa iyi gelen şeyler arasında değerlendirilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, yumurta sarısı, fındık ve kuru baklagiller folik asit bakımından zengindir. Bunun yanı sıra B12 vitamini açısından zengin olan besinlerde kansızlık için son derece önemli. Et, soman, ton balığı, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri b12 vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alır. Yüksek miktarda demir ve folik asit içeren yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi şart. Demir eksikliğini önlemek için ıspanak ve yoğurdu aynı anda tüketmemeye özen gösterin. Mümkünse sade olarak tüketmeniz demir eksikliğinin giderilmesinde daha etkilidir.

İlginizi Çekebilir;

https://guzellikcarsisi.com/kansizligin-sebepleri-nelerdir/

https://guzellikcarsisi.com/demir-eksikligine-iyi-gelen-yiyecekler/

https://guzellikcarsisi.com/zayiflatan-baharatlar-neler/

https://guzellikcarsisi.com/ruyada-deniz-gormek/

https://guzellikcarsisi.com/zayiflatan-meyveler/