Dukan Diyetinin Şaşırtıcı Zararları
Dukan diyeti gerçekten zararlı mı?, Dukan Birası zararlı mı?, Karatay diyeti zararlı mi?, Protein diyeti yapmak zararlı mı? Detaylar yazımızda…
Dukan diyetinin zararları incelendiği zaman bunun sadece Dukan diyetine özgü değil tüm ketojenik diyetler konusunda kendini gösterdiği fark edilmektedir. Ketojenik beslenmenin insan bünyesi ve yapısı için uygun olmadığının altı çizilmelidir. Özellikle dukan diyetinin uzun vadede sürekli protein üzerine kurulu bir yapısı olması sebebi ile hem vitamin eksikliklerine yol açtığı hem de böbrek ve ciğer üzerinde yorucu bir etkiye sahip olduğu fark edilmektedir. Siz de kısa bir süre içerisinde beslenmenin temel detaylarına dikkat ederek ve hayatınıza hareket katarak bu tür diyetlere ihtiyaç duymadan kilo sorunu ile başa çıkma fırsatını elde edebilirsiniz. Protein bazlı beslenmenin kısa vadede kilo vermeye olumlu etkisi olsa da uzun vadede vücudunuz üzerinde bırakacağı hasarın farkında olmalısınız.
Beslenme Konusunda Hangi Püf Noktalarına Dikkat Edilmelidir?
Dukan diyetinin zararları incelemeye alındığı zaman genel sağlık üzerinde ne derece yıkıcı olduğu fark edilmektedir. Klasik bir beslenme düzeni ile de kendinize zarar vermeden kilo verebilirsiniz. Bu aşamada özellikle trans yağlardan uzak durmanız gerektiği anlaşılmaktadır. Trans yağlardan uzak durarak genel sağlığınızı da koruma altına alma hakkını yakalayacaksınız. Su tüketimini üst noktaya çıkartmalısınız. Kilonuz ne kadar fazla ise vücudunuza almanız gereken su miktarı da o kadar fazla olacaktır!
Fransız diyetisyen ve beslenme danışmanı Pierre Dukan tarafından 40 yıldan aşkın bir süre önce ortaya konulan ancak asıl popülerliğini 2000 yılından sonra yakalayan Dukan diyeti, özünde karbonhidratları yok denecek ölçüde azaltıp, sadece protein ağırlıklı beslenmeden ve egzersizden oluşuyor. Dukan diyetinin zararları konusuna geçmeden önce bu diyette sadece protein tüketildiği için, diyet sırasında kalori hesaplama gibi bir dert ile karşı karşıya kalınmıyor. Dukan diyetivücuttaki kas kitlesi ve su azalmasından dolayı hızlı kilo vermeyi kolaylaştırsa da, uzmanlar tarafından herkese uygun olmadığı, diyetin sadece kişiye özel olarak kullanılması gerektiği vurgulanıyor.
Dukan diyeti;
- Atak
- Seyir
- Sağlamlaştırma
- Dengeleme aşaması olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.
Atak aşamasında sadece hayvansal maddeler tüketiliyor. Hayvansal maddelerin yanında sebze, meyve, karbonhidrat alımı hiç olmadığı için, gün boyunca vücuda giren kesintisiz protein, metabolizmanın çok hızlı çalışmasına neden olurken, karbonhidrat alınmadığı için vücutta yağ oluşumu olmayacağından, vücut depoladığı yağların kullanımına başlıyor ve hızlı bir zayıflama gerçekleşiyor. Diyetin bu ilk aşamasında aç kalma gibi bir problem yaşanmasa da,dukan diyetinin zararları olarak:
- Kabızlık başta olmak üzere
- Ağız kokusu
- Ağız kuruluğu
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi ve halsizlik gibi problemler yaşanabiliyor.
İkinci aşamadan sonra ancak bazı sebzelerin tüketilmesine izin verilirken, üçüncü aşamada bunlara tahıllı gıdalar, meyve ve peynir çeşitleri eklenip, ancak dördüncü aşamada tüm gıdaların tüketimi mümkün oluyor. Bu nedenle uzmanlar tarafından Dukan diyetinin zararları ise:
- Bilimsel olmadığı,
- Herkes tarafından uygulanamayacağı
- Kalp, kolesterol ve şeker gibi problemleri olanlarda tehlikeli sonuçlar doğurabileceği
- Diyetin besin dengesini sağlamadığı
- Sadece protein alınmasından kaynaklanan gut hastalığı riskini arttıracağı
- Diyet sadece protein ağırlıklı olduğundan vücudun mineral ve vitaminler konusunda eksik bırakıldığı
- Diyet sonrasında verilen kiloların hızla geri alınacağı şeklinde açıklanıyor.
İlginizi Çekebilir;
https://guzellikcarsisi.com/demet-akalin-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/ingiliz-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/sporcu-beslenmesi/
https://guzellikcarsisi.com/hulya-avsar-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/5-gunde-5-kilo-diyeti/