Yağsız Yiyecekler Nelerdir? | Güzellik Çarşısı

Yağsız Yiyecekler Nelerdir?

Yağsız nasıl beslenilir?, Zararlı yağlı yiyecekler nelerdir?, Yağsız beslenirsek ne olur?, Yagli seyler nelerdir? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > Diyet > Yağsız Yiyecekler Nelerdir?
11 Mart 2015
3.773 okunma
Yağsız Yiyecekler Nelerdir?

Yağsız Yiyecekler Nelerdir?

Yaşadığımız dönemin en önemli sağlık sorunlarından olan obezite bir çeşit yeme hastalığı olarak tanımlanabilir. Yeme içgüdüsünün engellenememesi nedeniyle ortaya çıkan bu sağlık sorunu tedavi edilmesi gereken bir sorun olup aşırı kilo sorunu ile de aynı kulvarda insanların sağlığını bozmakta. Bu sağlık sorunlarının en önemli çözümü sağlıklı beslenme olarak gösterilmektedir. Yenilen yiyeceklerin kalori miktarlarının iyi bilinmesi de bu sorunları engelleyici önlemlerden. En önemlisi de yağsız yiyecekler ki aşırı yağlı tüketmek damar tıkanıklığı gibi başka sağlık sorunlarının da tetikleyicisi olabilmekte. Yağlı yiyecekler vücut tarafından yakılmadığında ya da çok fazla tüketildiğinde aşırı kilo ve kanda yağlanmaya neden olmakta. Bu alınan yağlar kanser, diyabet ve obeziteye neden olduğu gibi birçok zararlı hastalığa davetiye çıkartmakta. Yağın sahip olduğu kalori miktarının karbonhidrat ve proteinden iki kat fazla olması bu riskleri arttırmakta. Ancak kaliteli zeytinyağı ve mısırözü yağı normal yağın etkisini göstermemekte. Bu bakımdan yağ kullanımını azaltmak ya da daha az yağlı yiyecekler yemek sağlık açısından önemli bir unsur. Özellikle kırmızı etler, süt ve süt ürünler, kızarmış hazır yağlı yiyecekler damarlarda birikime ve tıkanmaya yol açabilmektedir. Tahıl, sebze ve meyve grubundaki yiyecekler vücudun ihtiyacı olan 50 ye yakın yararlı maddeyi içerirken yağların bu şekilde yararları yoktur. Tam tersine vücutta birikmeye neden olup aşırı kilo alma, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına sebebiyet vermektedir.  Bu bakımdan vücuda yararlı Yağsız Yiyecekler Nelerdir en önemlilerini sıralamak gerekirse;

1) Özellikle bu konuda en önemli yiyecekler lifli meyve ve sebzeler. Havuç, elma, narenciyeler bu konuda öncelikli meyveler. Tüm sebzelerde yağsız yiyecekler sınıfına girmekte. Yapraklı sebzelerden oluşan nefis bir salata kalori değeri ve doyuruculuğu açısından önemli. Sebzelerin haşlanması da yağsız bir şekilde beslenme çeşidi. Aynı zamanda karpuz hem karnı tok tutması hem de yağsız ve su odaklı bir meyve olması açısından önemli bir meyve. Aynı şekilde salatalık ve marulda gerek yağ oranlarının azlığı gerekse kalori miktarları açısından vücuda yararlı sebzelerden.


2) Yağsız Yiyecekler Nelerdir diye sorulduğunda ilk akla gelecek besin yoğurt olsa gerek. Tok tutan bir besin özelliği taşıyan yoğurt her öğünde tüketilebilecek ve kilo aldırmayan yağsız yiyeceklerden. İçeriğindeki bakteriler sayesinde vücudun en sadık dostu.

3) Lifli yiyecekler hem içeriklerindeki yararlı maddeler hem de yağ içermemeleri nedeniyle tercih edilen yiyeceklerden. Hem tok tutan hem de yararlı besin maddelerinden, mercimek özelliklede bulgur öne çıkan bakliyatlardan.

4) Tavuk ve hindi eti yağı alınarak pişirildiğinde düşük kalorili yiyeceklerden. Özellikle salata ile kullanıldığında tavuk eti doyurucu ve kalorisi düşük bir besin olarak ortaya çıkmakta. Aynı şekilde yumurtanın beyaz kısmı da yağsız ve kalorisi düşük bir besin. Haşlama ya da buğulama tekniği ile pişirilmeleri etkilerini daha da arttırmakta.

5 ) Yağsız Balık tüketimi sağlıklı pişirilirse kalori bakımından düşük. Aynı zamanda yağsız pişirilmesi önemli. Yağ emmesi nedeni ile özellikle buharda ya da fırında pişirmek kalori açısından düşük olmasını sağlar. Özellikle yağsız balıkların buğulama adı verilen pişirilme yöntemi ile pişirilmesi kaloriden arınması için iyi bir yöntem.

6) Buharda pişirilen yiyecekler yağ bakımından zenginleşmediğinden dolayı çok sağlıklı. Sebze ya da beyaz etin buharda pişmesi kalori bakımından az kalorili olması açısından yararlı bir durum.

7) Kuru yemişlerden bazıları özellikle leblebi hem yağsız oluşu hem de tok tutması nedeniyle önemli bir besin.

İlginizi Çekebilir;

https://guzellikcarsisi.com/makarna-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/1700-kalorilik-diyet/
https://guzellikcarsisi.com/5-gunde-5-kilo-diyeti/
https://guzellikcarsisi.com/kahve-aliskanliginizi-daha-iyi-yonde-degistirmek-ister-misiniz/
https://guzellikcarsisi.com/gastrite-iyi-gelen-yiyecekler/